Obecnie 212 forumowiczów jest online
Obecnie 212 forumowiczów jest online
Tutaj możesz rozmawiać na następujące tematy: zarządzanie kontem Analytics, przywracanie konta, ustawianie hierarchii kont, rozbieżności danych między AdWords a Analytics, łączenie AdWords z Analytics, importowanie celów e-commerce do AdWords, ustawienia remarketingu.
Poprowadź mnie
star_border
Odpowiedz

edycja strony źródłowej

Nowicjusz ✭ ✭

Witam serdecznie,

próbuję skonfigurować kod śledzenia sieci. Doszłam do informacji o wklejeniu fragmentu kodu w odpowiednie miejsce swojej strony źródłowej. Zdaje się, że wiem, gdzie jest ta strona źródłwa, ale nie mam dostępu do jej edycji. Moją stronę projektowała pewna firma, z którą się już kontaktowałam (e-mailem) w tej sprawie, jednak z jakichś powodów powoli odpowiadają. Pytanie: czy dostęp do edycji źródła strony jest zależny od tego, kto stronę projektował,czy jest jakiś inny sposób na dotarcie do niej?

Proszę o odpowiedź,

pozdrawiam, Katarzyna Leśniak 

Odpowiedź eksperta 2verified_user
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Zaakceptowane rozwiązania
Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: wagastop
września 2015

Dot.: edycja strony źródłowej

Nowicjusz ✭ ✭

Wielkie dzięki za odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło, i przy okazji tak myślałam, że to od firmy muszę mieć ten dostęp. Jeszcze raz raz dzięki i pozdrawiam.

 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Dot.: edycja strony źródłowej

Wschodząca Gwiazda

zapewne chodzi Ci o skonfugurowanie kodu google analytics na stronie www, tak?

natomiast strona źródłowa, jak to Ty nazywasz, to kod źródłowy Twojej strony - i tam własnie trzeba wkleić kawałek kodu, żeby móc mierzyć ruch na stronie za pomocą analytics.

żeby to zrobić trzeba mieć dostęp do kodu źródłowego storny,której ruch chcesz mierzyć, a takowy zapewno mają Ci którzy ją stworzyli,

Nie pozostaje Ci nic innego jak kontakt z nimi i próśba o dodanie dostępu do kodu źródłowego.

 

jak masz jeszcze jakies pytania , śmiało pytaj

Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: wagastop
września 2015

Dot.: edycja strony źródłowej

Nowicjusz ✭ ✭

Wielkie dzięki za odpowiedź. Właśnie o to mi chodziło, i przy okazji tak myślałam, że to od firmy muszę mieć ten dostęp. Jeszcze raz raz dzięki i pozdrawiam.

 

Dot.: edycja strony źródłowej

Student ✭ ✭ ✭

Nawet  nie  chodzi o  dostęp do  kodu  bardziej  jest  potrzebny  dostęp  do  serwera  na  którym ta  strona  się  znajduje, to jest  najważniejsze. A  jesli masz np  wordpressa  lun inny  cms  do  mozna  to uminąć  instalując  odpowiednią  wtyczkę.

Dot.: edycja strony źródłowej

Nowicjusz ✭
Dzień Dobry
W podobnej sprawie mam problem. Mam już dostęp do serwera. Natomiast przejrzałam wszystkie pliki i nie widzę plików z kodem źródłowym do edycji (nie ma tam plików ze skryptem strony - tego co widzimy na podglądzie źródla strony). Chcę wymienić kod analytics na nowy.
Albo czegoś nie wiem albo to nie jest dostęp do plików źródłowych z możliwością ich edycji.
Jakie rozszerzenia mają pliki, które można edytować ? Jak znaleźć plik do edycji na serwerze ? Czego szukać ?
z góry dziękuje Emotikon: Szczęśliwy

Dot.: edycja strony źródłowej

[ Edytowane ]
Emerytowany Najlepszy Współtwórca

@Anna K jeżeli to jest CMS, puść jego nazwę, powinna być w stopce. W każdym skrypcie kod GA może znajdować się gdzie indziej lub być instalowany przez moduł.

 

Jeżeli masz dostęp przez FTP możesz przeszukać pliki na serwerze przy pomocy klienta FTP. Szukaj istniejącego kodu Analytics poprzez wpisanie UA-

Taką funkcję masz np. w Total Commanderze.

ua.jpg

Dot.: edycja strony źródłowej

Najlepszy Współtwórca
Odradzałbym przeszukiwanie plików za pomocą total commandera - zapomnisz usunąć danych logowania z total commandera i przy pierwszej lepszej okazji zarazisz sobie serwer wirusem.

Co do plików, to pliki do edycji mają rozszerzenie php bądź html - w zależności jak została stworzona strona. Obstawiam, że jest to trochę młodsza strona i może wykonana na jakiś szablonach, więc będą to pliki php... dodatkowo jeśli to szablon np. wordpressa czy joomla to musisz szukać folderu odpowiedzialnego za tamplate (szablon - skórkę strony) - w wordpressie ścieżka do szablonów będzie taka
public_html (ta część nie musi występować, możecie mieć dostęp od razu do feolderu, gdzie leży strona) >> wp-content >> themes >> wybierz konkretną skórkę

następnie w plikach o nazwie header.php trzeba podmienić kod, bądź dodać nowy. Jeśli stary kod znajduje się przed znacznikami </body> to należy go szukać w pliku footer.php - usunąć go.

Pamiętaj proszę, że to tylko przykład na bazie silnika opartego na wordpressie.

Aby edytować pliki należy skorzystać z odpowiedniego programu do edycji takowych plików. Jeśli nie znacie się na tym, czyli nie macie nawet podstawowej wiedzy z tych zagadnień to oddajcie to komuś innemu do zrobienia, ponieważ możecie usunąć za dużo, czyli cała strona może przestać działać.
Dominik Myślak

Dot.: edycja strony źródłowej

Nowicjusz ✭
Dzięki za Wasze podpowiedzi. W pliku public_html mam pliki będące elementami strony .html , jpg, swf. Nie ma plików php. Nie ma śladu plików dot cmsa (w tym śladu wordpressa). Jednak jak rozumiem żeby edytować te pliki z public html potrzebuję programu do edytowania. Dzięki za ostrzeżenie, ale bez działania nie ma nauki ... Jaki program jest wystarczający ?


Dot.: edycja strony źródłowej

[ Edytowane ]
Najlepszy Współtwórca

prawdopodobnie strona nie posiada panelu administracyjnego, a pliki, które musisz edytować to właśnie html... natomiast możliwe, że będziesz musiała na każdym pliku odpowiedzialnym za poszczególne podstrony wrzucić kod - bez podglądu kodu nie doradzę - jak pisałem w wielu przypadkach w tej chwili strona jest tak budowana, że za pewne stałe elementy odpowiadają pojedyncze pliki i wystarczy tylko raz wrzucić kod analyticsa. W innych przypadkach, gdzie dla każdej podstrony jest oddzielny plik, kod analyticsa trzeba wrzucić w każdym pliku.

Dodatkowo w programie do edycji plików należy wybrać odpowiednie kodowanie - jeśli wybierzesz złe to później strona może się wykrzaczyć pod względem czcionek.

Poszukaj na swojej stronie takiego kawałka kodu <meta charset="UTF-8" /> - w tym przypadku kodowanie to utf-8, ale może być np iso

Co do programu to polecam eclipse. Ale też trzeba troszkę poszperać i rozeznać się w programie.

 

Co do zmiany kodowania to po otworzeniu pliku (ja zmieniam rozszerzenie z html na php przed edycją) zmieniam kodowanie na odpowiednie (bądź mam ustawione jedno najczęściej wykorzystywane w eclipsie).

 

Należy wejść w edit

 

ScreenShot122.jpg

 

i następnie wybrać odpowiednie kodowanie - jeśli nie ma na liście to dopisać

 

ScreenShot123.jpg

Dominik Myślak