Obecnie 168 forumowiczów jest online
Obecnie 168 forumowiczów jest online
Tutaj możesz rozmawiać na następujące tematy: zarządzanie kontem Analytics, przywracanie konta, ustawianie hierarchii kont, rozbieżności danych między AdWords a Analytics, łączenie AdWords z Analytics, importowanie celów e-commerce do AdWords, ustawienia remarketingu.
Poprowadź mnie
star_border
Odpowiedz

Mały problemik w Google Tag Manager

[ Edytowane ]
Student ✭

Cześć!

 

Mam taki problem, śledzę sobie różne pierdółki za pomocą GTM i GA, m.in. wysyłkę formularzy dzięki odbiornikowi gtm.formSubmit, ale jedno zdarzenie jakie chcę śledzić, tj. logowanie do panelu usera, również korzysta z "submit" i oprócz kliknięć zlicza mi także zdarzenie jako wysyłkę formularza Emotikon: Szczęśliwy

 

Jak to ogarnąć? Próbowałem wielu kombinacji z wykluczaniem ale nic z tego.

 

Poniżej fragment panelu usera:

 

<div id="userpanel" class="c_background1">
<div class="panelAct"></div>
<form action="https://domena.pl" method="POST">
<input type="text" name="user" class="place c_background1" placeholder="login" />
<input type="password" name="pass" class="place c_background1" placeholder="hasło" />
<input type="submit" class="c_background1 " value="&raquo;" />
</form>
<div class="clear"></div>
</div>

 

A to kod przycisku wysyłki formularza:

 

<input type="submit" value="wyślij formularz" class="fr form_but1" />

 

Proszę o wskazówkę, mam jeszcze cukierki z Chalołin.

Odpowiedź eksperta 1verified_user

Zaakceptowane rozwiązania
Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: __Tomek__
września 2015

Dot.: Mały problemik w Google Tag Manager

Wschodząca Gwiazda
Cześć.
Jeśli formularz logowania do panelu jest pod specyficznym adresem (np. /userLogin.html), pod którym nie ma innych formularzy w regule uruchamiającej tag wysyłający zdarzenie do GA możesz dodać warunek:
{url} nie zawiera /userLogin.html

Jeśli logowanie jest dostępne z każdej strony dodaj id do formularza, np. loginForm
<form action="https://domena.pl" method="POST" id='loginForm'>
a następnie w regule uruchamiającej tag wysyłający zdarzenie do GA możesz dodać warunek:
{element id} nie zawiera loginForm


Tomasz Ciepłucha

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście


Wszystkie odpowiedzi
Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: __Tomek__
września 2015

Dot.: Mały problemik w Google Tag Manager

Wschodząca Gwiazda
Cześć.
Jeśli formularz logowania do panelu jest pod specyficznym adresem (np. /userLogin.html), pod którym nie ma innych formularzy w regule uruchamiającej tag wysyłający zdarzenie do GA możesz dodać warunek:
{url} nie zawiera /userLogin.html

Jeśli logowanie jest dostępne z każdej strony dodaj id do formularza, np. loginForm
<form action="https://domena.pl" method="POST" id='loginForm'>
a następnie w regule uruchamiającej tag wysyłający zdarzenie do GA możesz dodać warunek:
{element id} nie zawiera loginForm


Tomasz Ciepłucha

Dot.: Mały problemik w Google Tag Manager

[ Edytowane ]
Student ✭

Działa. Dziękuję Ci Tomek, daję gwiazdkę i cukierka bo warto pomagać.

Dot.: Mały problemik w Google Tag Manager

Wschodząca Gwiazda
Zawsze do usług - cieszę się, że mogłem pomóc Emotikon: Szczęśliwy
Tomasz Ciepłucha