Obecnie 231 forumowiczów jest online
Obecnie 231 forumowiczów jest online
Tutaj możesz rozmawiać na następujące tematy: zarządzanie kontem Analytics, przywracanie konta, ustawianie hierarchii kont, rozbieżności danych między AdWords a Analytics, łączenie AdWords z Analytics, importowanie celów e-commerce do AdWords, ustawienia remarketingu.
Poprowadź mnie
star_border
Odpowiedz

Google Analytics- nie pobiera danych

Nowicjusz ✭

Mam pytanie zainstalowałam google analytics na firmowej stronie i niestety nie czyta on danych Emotikon: Smutny Czy problem jest w tym, że trzeba poczekać 2-3 dni aż zacznie działać ?

Odpowiedź eksperta 1verified_user

Google Analytics- nie pobiera danych

Wschodząca Gwiazda

Jeżeli kod śledzący został zainstalowany prawidłowo na stronie to należy po prostu poczekać (około 24h).

Możesz też ewentualnie sprawdzić raporty w sekcji CZAS RZECZYWISTY, aczkolwiek tam też dla nowych kont czasem nie działa to prawidłowo.

Ale jeśli zobaczysz w raportach czasu rzeczywistego jakieś dane (oczywiście po wejściu na stronę) to znaczy, że wszystko jest w porządku i dane są zbierane.

Przy przeglądaniu raportów pamiętaj też by wybrać odpowiedni zakres dat, gdyż domyślnie jest to ostatnich 7 dni (wyłączając dzień dzisiejszy).

Tomasz Ciepłucha

Google Analytics- nie pobiera danych

Nowicjusz ✭

Dziękuję Ci za pomoc, poczekam do jutra jak dalej nic się nie zmieni to będę pisać. Jestem pewna, że kod zainstalowałam prawidłowo. Jakbyś miał chwilę to możesz sprawdzić na str nolimits.art.pl, kod jest widoczny na wszystkich podstronach. Jeżeli chodzi o ten zakres dat nawet jak ustawiam raport na dzisiaj to dalej nie pokazują się żadne dane Emotikon: Smutny  

Google Analytics- nie pobiera danych

Wschodząca Gwiazda

Rzuciłem okiem na stronę i wygląda to tak, że masz dwa kody GA na stronie, oba są w wersji Universal i oba są w standardowej konfiguracji.

A to oznacza, że do pierwszej usługi (UA-45802667-1) dane wysyłają się podwójnie, a do drugiej wcale (UA-103599996-1).

Dzieje się tak dlatego, gdyż druga komenda ga("create",...) jest ignorowana ponieważ tracker o nazwie t0 (jest to domyślna nazwa trackera) już istnieje - został stworzony w pierwszej komendzie ga("create",....).

 

W takiej sytuacji masz dwa wyjścia (zakładam, że Twoja usługa to UA-103599996-1):

1. Jeżeli pierwszy kod śledzący nie jest do niczego potrzebny możesz go po prostu usunąć i problem rozwiązany,

2. Jeżeli oba kody są potrzebne to musisz zrobić specjalną implementację jednego z nich dodając niestandardową nazwę trackera, a robi się to tak:

 

ga("create","UA-XXXXX_Y","auto","nazwaTrackera");

 

a następnie wszystkie dane, które są wysyłane do GA, muszą być wysyłane z użyciem nazwanego trackera (a nie tego domyślnego).

Czyli wysyłając odsłonę musisz użyć komendy:

ga("nazwaTrackera.send","pageview");

 

Dodatkowe informacje i kompletne przykłady znajdziesz w dokumentacji:

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/creating-trackers

https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/creating-trackers#working_w...

 

Tomasz Ciepłucha

Google Analytics- nie pobiera danych

Nowicjusz ✭

Dzięki bardzo za sprawdzenie tego Emotikon: Szczęśliwy jedyny problem jest taki, że nie za bardzo się na tym znam. Zainstalowałam wtyczkę Simple Universal Google Analystics dodałam swój kod i tyle. Jak sprawdzam w nagłówku to w ogóle nie widzę tam tego fragmentu kodu : ga(create....) a co dopiero drugiego takiego samego tylko z innym numerem. Jakbyś mi jeszcze podpowiedział, gdzie mogę tego szukać bo może źle szukam Emotikon: Smutny

Dot.: Google Analytics- nie pobiera danych

Wschodząca Gwiazda

Ten pierwszy kod wygląda tak:

<!-- HFCM by 99 Robots - Snippet # 1: śledzenie google -->
<script>
  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
  (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
  m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
  })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

  ga('create', 'UA-45802667-1', 'auto');
  ga('send', 'pageview');

</script>
<!-- /end HFCM by 99 Robots -->

Podejrzewam, że też jest wstawiony przez jakąś wtyczkę. Wystarczy, że przejrzysz w WP konfigurację poszczególnych wtyczek i na pewno możesz to wyłączyć lub usunąć. Pod warunkiem oczywiście, że nikt tego nie potrzebuje.

 

Tomasz Ciepłucha

Google Analytics- nie pobiera danych

Nowicjusz ✭

Dziękuję Ci bardzo Emotikon: Szczęśliwy usunęłam tą niepotrzebną wtyczkę i wszystko działa Emotikon: Szczęśliwy Pozdrawiam serdecznie Emotikon: Szczęśliwy