Obecnie 288 forumowiczów jest online
Tutaj możesz rozmawiać na następujące tematy: zarządzanie kontem Analytics, przywracanie konta, ustawianie hierarchii kont, rozbieżności danych między AdWords a Analytics, łączenie AdWords z Analytics, importowanie celów e-commerce do AdWords, ustawienia remarketingu.
Poprowadź mnie
star_border
Odpowiedz

Bounce do 10 sekund

Student ✭ ✭

Czy aby współczynnik odrzuceń liczył się tylko do 10 sekund wystarczy pod

ga('create'....

 

dodać to co poniżej do standardowego kodu czy trzeba coś jeszcze zrobić:

 

setTimeout("ga('send','event','Engaged users','More than 10 seconds')",10000);

 

...?

Odpowiedź eksperta 3verified_user
3 ZAAKCEPTOWANYCH ROZWIĄZAŃ ()

Zaakceptowane rozwiązania
Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: Kasia I
września 2015

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda
Wystarczy.

Ale warto wziąć pod uwagę, że spora część internautów klika wiele wyników wyszukiwania otwierając strony w nowej karcie i dopiero po jakimś czasie wchodzi na nie.

To powoduje mocne zafałszowanie rzeczywistego współczynnika odrzuceń, gdyż część z tych osób może wyjść ze strony nie wykonując żadnej interakcji w ciągu kilku sekund po wejściu na nią, a przez to, że otworzyli ją w nowej karcie i dopiero po jakimś czasie na nią weszli zdarzenie zdąży się dawno wysłać i taka wizyta będzie traktowana jako bez odrzuceń.

W związku z tym warto rozważyć inne mechanizmy, które pozwolą mierzyć rzeczywisty wsp. odrzuceń i czas użytkownika na stronie takie jak np. pomiar głębokości scrolowania strony.

Można też np. uruchamiać timer, który wyśle zdarzenie po 10 sekundach nie od razy, tylko np. po dokonaniu przez użytkownika ruchu myszą, co świadczy o tym, że karta jest otwarta.

Oczywiście to też nie rozwiązuje sprawy, bo ktoś może otworzyć stronę i na nią wejść, przejechać myszą i po sekundzie wyjść. I znów taka wizyta to tak naprawdę odrzucenie, ale to już lepsze niż startowanie licznika 10 sekund bez żadnych dodatkowych warunków.
Tomasz Ciepłucha

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: Kasia I
września 2015

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda

<script>

var s=0;
document.onmousemove= function(){
    if(!s){
       s=1;
        setTimeout("ga('send','event','Engaged users','More than 10 seconds')",10000);
    }
};

</script>

Powyższe odpali timer dopiero po wykryciu ruchu myszą na stronie.


Co do sposobu śledzenia BR i w ogóle rzeczywistego czasu na stronie to wszystko zależy jaką stronę się śledzi. Jeżeli mamy stronę z długimi artykułami to chcemy wiedzieć, czy ludzie je czytają. Wówczas najlepszym rozwiązaniem jest śledzenie scrollowania. Bo użytkownik, który spędzi na stronie 15 sek. to nie ten sam, który przeczyta cały artykuł i spędzi na stronie np. 15 minut.

W przypadku, gdy na stronie mamy filmy warto śledzić interakcje użytkowników z filmem.

Jak mamy galerie zdjęć możemy monitorować, czy zdjęcia są klikane i powiększane.

Jak mamy pliki do pobrania to oczywiście można śledzić pobrania plików, itp. itd.

 

Ale jak już nie mamy absolutnie nic do śledzenia i nasza stronie nie ma wiele przydatnych treści, które użytkownicy mogliby czytać, no to można zrobić timer uruchamiający zdarzenie po 10 sekundach - chociaż równie dobrze to na tego typu stronie można tego nie robić.

 

Tomasz Ciepłucha

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: Kasia I
września 2015

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda

A wracając do tematu...

 

Kasiu, jeśli chcesz wysyłać zdarzenie tylko na stronie wejścia (czyli uwzględniając to, co napisał Maciej i Lechu), to masz 3 wyjścia w celu badania czy strona jest stroną wejścia, czy kolejną

 

1. Sprawdzanie zmiennej document.referrer

 

Jeśli zmienna document.referrer nie zawiera naszej domeny to znaczy, że to strona wejścia (w większości wypadków)

if(document.referrer.indexOf("nasza-domena.pl") == -1){

//tu ustawiamy timer

}

Oczywiście powyższe nie jest odporne na odświeżanie na stronie wejścia.

 

2. Skorzystanie z mechanizmu cookie

 

Sprawdzamy czy ciasteczko jest ustawione, jeśli nie to je ustawiamy i odpalamy timer

if(document.cookie.indexOf("kolejnaStrona") == -1){

document.cookie="kolejnaStrona=1";

//tu ustawiamy timer

}

 

 

3. Skorzystanie z mechanizmu sessionStorage

 

Analogicznie jak z ciasteczkiem, tylko wykorzystujemy inny mechanizm składowania

if(!sessionStorage.getItem("kolejnaStrona")){

sessionStorage.setItem("kolejnaStrona",1);

//tu ustawiamy timer

}

 

Rozwiązanie 2 nie zadziała, jak ktoś ma wyłączone zapisywanie ciasteczek.

Rozwiązanie 3 nie zadziała w niektórych starszych przeglądarkach.

 

Czyli kompletna implementacja, która uruchomi timer tylko na stronie wejścia i tylko po tym jak ktoś dokona w obszarze strony ruchu myszą wygląda tak:

 

<script>

if(document.referrer.indexOf("nasza-domena.pl") == -1){

    var s=0;
    document.onmousemove= function(){
        if(!s){
            s=1;
            setTimeout("ga('send','event','kategoria','akcja','etykieta')",10000);
        }
    };

}

</script>

 

 

W powyższym kodzie należy oczywiście wstawić własną nazwę domeny zamiast "nasza-domena.pl" i podmienić nazwy dla kategoria, akcja i etykieta (ta ostatnia nie jest wymagana, ale zalecana) wedle upodobania.

 

Tomasz Ciepłucha

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: Kasia I
września 2015

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda
Wystarczy.

Ale warto wziąć pod uwagę, że spora część internautów klika wiele wyników wyszukiwania otwierając strony w nowej karcie i dopiero po jakimś czasie wchodzi na nie.

To powoduje mocne zafałszowanie rzeczywistego współczynnika odrzuceń, gdyż część z tych osób może wyjść ze strony nie wykonując żadnej interakcji w ciągu kilku sekund po wejściu na nią, a przez to, że otworzyli ją w nowej karcie i dopiero po jakimś czasie na nią weszli zdarzenie zdąży się dawno wysłać i taka wizyta będzie traktowana jako bez odrzuceń.

W związku z tym warto rozważyć inne mechanizmy, które pozwolą mierzyć rzeczywisty wsp. odrzuceń i czas użytkownika na stronie takie jak np. pomiar głębokości scrolowania strony.

Można też np. uruchamiać timer, który wyśle zdarzenie po 10 sekundach nie od razy, tylko np. po dokonaniu przez użytkownika ruchu myszą, co świadczy o tym, że karta jest otwarta.

Oczywiście to też nie rozwiązuje sprawy, bo ktoś może otworzyć stronę i na nią wejść, przejechać myszą i po sekundzie wyjść. I znów taka wizyta to tak naprawdę odrzucenie, ale to już lepsze niż startowanie licznika 10 sekund bez żadnych dodatkowych warunków.
Tomasz Ciepłucha

Dot.: Bounce do 10 sekund

Student ✭ ✭
A czy któreś z tych sensowniejszych rozwiązań da się łatwo wprowadzić np: przez dodanie po prostu innej linijki do kodu...?
A może zostawić po prostu klasyczne rozwiązanie i niech będzie, że oglądanie jednej strony to zawsze jest bounce....?
Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: Kasia I
września 2015

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda

<script>

var s=0;
document.onmousemove= function(){
    if(!s){
       s=1;
        setTimeout("ga('send','event','Engaged users','More than 10 seconds')",10000);
    }
};

</script>

Powyższe odpali timer dopiero po wykryciu ruchu myszą na stronie.


Co do sposobu śledzenia BR i w ogóle rzeczywistego czasu na stronie to wszystko zależy jaką stronę się śledzi. Jeżeli mamy stronę z długimi artykułami to chcemy wiedzieć, czy ludzie je czytają. Wówczas najlepszym rozwiązaniem jest śledzenie scrollowania. Bo użytkownik, który spędzi na stronie 15 sek. to nie ten sam, który przeczyta cały artykuł i spędzi na stronie np. 15 minut.

W przypadku, gdy na stronie mamy filmy warto śledzić interakcje użytkowników z filmem.

Jak mamy galerie zdjęć możemy monitorować, czy zdjęcia są klikane i powiększane.

Jak mamy pliki do pobrania to oczywiście można śledzić pobrania plików, itp. itd.

 

Ale jak już nie mamy absolutnie nic do śledzenia i nasza stronie nie ma wiele przydatnych treści, które użytkownicy mogliby czytać, no to można zrobić timer uruchamiający zdarzenie po 10 sekundach - chociaż równie dobrze to na tego typu stronie można tego nie robić.

 

Tomasz Ciepłucha

Dot.: Bounce do 10 sekund

Najlepszy Współtwórca
Wszystkie rozwiazania sa super tylko chcialbym podkreslic, ze wspolczynnik odrzucen jest liczony tylko dla strony docelowej dla danej sesji wiec rozwiazanie z opoznieniem powinno zostac uruchomione tylko raz w sesji.
Co do zdarzen jak scrollowanie, interakcja z filmem itp. nie ma to zastosowania, bo mierzenie zaangazowania na stronie jest kluczem do zrozumienia uzytkownikow Emotikon: Szczęśliwy

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda
W zasadzie tragedii nie będzie, jeśli zdarzenie po 10 sekundach uruchomi się na każdej stronie, a nie tylko na stronie wejście. Po prostu będzie to miało wpływ na wydłużenie średniego czasu wizyt o co najwyżej 10 sekund.
Poza tym dodatkowo będzie informacja które strony spowodowały dłuższy pobyt użytkowników na stronie, a z których wychodzili/przechodzili na inne strony przed upływem 10 sekund, co w sumie nie jest takie głupie (posiadanie tej wiedzy). Można nawet pokusić się o uruchamianie kilku timerów z różnymi progami czasu.
Ale tak jak pisałem na początku, problem jest taki, że część użytkowników wchodząc otwiera stronę w dodatkowej/ukrytej karcie i dopiero po czasie na nią wchodzi.
Tomasz Ciepłucha

Dot.: Bounce do 10 sekund

Najlepszy Współtwórca
Tragedii nie będzie ale ... trzeba pamiętać o limitach w Google Analytics.
Więc rozrzutność w kwestii zdarzeń ok, ale pod kontrolą Emotikon: Szczęśliwy
Jeśli to jedyne zdarzenia to nie ma problemu, ale jeśli śledzisz wiele interakcji użytkowników za pomocą zdarzeń lub masz spory ruch na stronie warto uważać by nie przesadzić i tym samym nie zepsuć danych.

Bezpieczniej wysyłać tylko potrzebne dane.

Dot.: Bounce do 10 sekund

[ Edytowane ]
Najlepszy Współtwórca

Zalezy co dla kogo oznacza tragedia Emotikon: Mrugający

IMHO problem moze powstac, bo wywolujac zdarzenie co podstrone mozesz dobic szybko do miesiecznego limitu hitow i wlaczy Ci sie probkowanie. A przeciez wszyscy je tragicznie kochamy <3
Ponadto czas na stronie nie jest najlepsza metrykom, co sam sugerujesz piszac o "aktywnosci w zakladce". Jak bedziesz walil zdarzeniem settimeoutu co strone to zwiekszysz dokladnosc czasu az o 10 sekund co znowu nie bedzie mowilo wszystkiego o czasie.
Tak moglibysmy pisac dosc dlugo i powstal by zwyczajowo OT wiec tu przestane Emotikon: Szczęśliwy

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda
O limitach oczywiście warto pamiętać, ale te limity - to dla przypomnienia:
- 10 milionów hitów na miesiąc,
- 200 000 hitów na dzień na użytkownika
- 500 hitów na użytkownika na sesję.
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/limits-quotas

Jak będę mieć po milion sesji w miesiącu to zacznę się martwić i oszczędzać Emotikon: Szczęśliwy

Poza tym ja nie napisałem, że to dobre rozwiązanie. I już na pewno nie sugerowałem, że może to pomóc mierzyć dokładnie ilość czasu spędzonego na stronie.

Chodziło mi tylko i wyłącznie o to, że nawet jak będziemy uruchamiać to zdarzenie na każdej stronie, a nie tylko na stronie wejścia, to i tak jakąś pożyteczną informację można z tego przy okazji wyciągnąć.

Jeśli chcemy oszczędzać hity i interesuje nas tylko "urealnienie" współczynnika odrzuceń wówczas oczywiście oboje macie rację - najlepiej uruchamiać zdarzenie po 10 sek. tylko i wyłącznie na stronie wejścia (jeśli chcemy stosować ten mechanizm).
Tomasz Ciepłucha

Dot.: Bounce do 10 sekund

Najlepszy Współtwórca
Nie musisz mieć milion sesji żeby załapać się na 500 hitów per sesja.
"Jakaś" pożyteczna informacja to wg mnie gra nie warta świeczki.
Szkoda marnować hity na coś co nie daje konkretnego obrazu (typu 10 s. na stronie wyjściowej).

Jak zależy nam na realnym czasie lepiej zmierzyć go "zaoszczędzonymi hitami" na stronach wyjściowych.
Pomijam kwestie mechanizmu, chodzi mi wyłącznie o rozrzutność, która prowadzi do psucia danych.
500 hitów to czasem naprawdę mało, najbardziej wartościowe sesje to najczęściej sesje z wieloma odwiedzonymi stronami - czyli dużo hitów - a konwersje i dużo ważnych zachowań to zazwyczaj koniec sesji. Szkoda żeby brakłoEmotikon: Szczęśliwy

Dot.: Bounce do 10 sekund

[ Edytowane ]
Wschodząca Gwiazda

Fajnie by było z góry wiedzieć, która strona będzie stroną wyjścia dla każdej sesji i oszczędzać na nią hity, ale w praktyce nie można tego przewidzieć Emotikon: Szczęśliwy

Rozrzutnością jest odpalanie zdarzenia co np. 5 sekund by śledzić czas użytkownika na stronie. Jeszcze większą rozrzutnością jest odpalanie zdarzeń co sekundę by monitorować progres w oglądaniu filmu.

Ale jeden dodatkowy hit na odsłonę to żadna rozrzutność. Oczywiście - po raz kolejny to potwierdzę - możemy go zaoszczędzić, jeśli jest taka potrzeba. Ale na większości witryn to nie ma znaczenia i tylko o to mi chodziło.

Tomasz Ciepłucha

Dot.: Bounce do 10 sekund

Najlepszy Współtwórca
Tomku, bardzo mi pochlebia to ze odwiedzasz nasze strony i przegladasz ich kod zrodlowy. To duzo dla mnie znaczy i przede wszystkim mowi o Tobie. Dziekuje Ci za to Emotikon: Szczęśliwy

Ty jako wychowanek szkolen Leszka i moich powinienes wiedziec, ze nasze strony maja charekter edukacyjny i testowy. To nasze poligony. Nie uczymy sie na klientach. Stad nasze testy 5, 30 sekundowe, zbieranie informacji o pogodzie, stanie ladowaniu komputera, over hitowaniu itp. Z prowadzonych przez nas doswiadczen wiemy co warto, a czego nie warto robic. Stad nasz udzial w tej dyskuji i dopowiedzenie na co my zwracamy uwage, bo jak wynika z naszego doswiadczenia jednak ilosc wysylanych informacji do GA ma znaczenie.

Moje przemyslenia co do metryk zwiazanych z czasem na stronie sa dosc kontrowersyjne i uwazam te metryke za nieszczegolnie przydatna, dlatego skupiam sie glownie na mierzeniu interakcji na stronie, ktora w efekcie moze doprowadzic szybko do overhitowania i stad moj glos tej w sprawie. Warto wysylac to co tylko wazne.

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda
Maciej - odwiedzam naprawdę wiele stron w sieci i czasem sprawdzam na nich implementację GA - więc nie czuj się jakoś specjalnie wyróżniony Emotikon: Szczęśliwy
Chciałem po prostu przekonać się jak to jest z tym szanowaniem hitów, o których pisaliście, a jest z tym jak widać różnie i już nie mam tu na myśli Waszych stron.
Głos w dyskusji jest jak najbardziej wskazany i bardzo dobrze, że zwracacie uwagę na takie problemy jak limity. Tylko, że temat nie zawsze każdego dotyczy.
Poza tym limit 500 hitów/sesję w Universal Analytics nie dotyczy danych e-commerce.
Więc nawet jeśli przekroczymy limit hitów w sesji dane o sprzedaży i tak zostaną przesłane.
W sieci jest mnóstwo przykładowych rozwiązań pozwalających śledzić zachowanie użytkowników na stronie poprzez zdarzenia.
Bardzo wiele z nich było przytaczanych lub podawanych na tym forum. Nie pamiętam by ktoś wcześniej przy okazji tych tematów zwracał tak wielką uwagę do kwestii limitów - a w szczególności jeśli mówimy o 1 dodatkowym hicie na odsłonę (nawet jeśli potraktujemy go jako zbędny).
Więc nie popadajmy w przesadę. O limitach trzeba pamiętać, ale to nie znaczy, że musimy korzystać z gołej implementacji GA by oszczędzać hity, bo to nie o to chyba chodzi.
Tomasz Ciepłucha
Zaakceptowane rozwiązanie.
Rozwiązanie
Zaakceptowane przez autora tematu: Kasia I
września 2015

Dot.: Bounce do 10 sekund

Wschodząca Gwiazda

A wracając do tematu...

 

Kasiu, jeśli chcesz wysyłać zdarzenie tylko na stronie wejścia (czyli uwzględniając to, co napisał Maciej i Lechu), to masz 3 wyjścia w celu badania czy strona jest stroną wejścia, czy kolejną

 

1. Sprawdzanie zmiennej document.referrer

 

Jeśli zmienna document.referrer nie zawiera naszej domeny to znaczy, że to strona wejścia (w większości wypadków)

if(document.referrer.indexOf("nasza-domena.pl") == -1){

//tu ustawiamy timer

}

Oczywiście powyższe nie jest odporne na odświeżanie na stronie wejścia.

 

2. Skorzystanie z mechanizmu cookie

 

Sprawdzamy czy ciasteczko jest ustawione, jeśli nie to je ustawiamy i odpalamy timer

if(document.cookie.indexOf("kolejnaStrona") == -1){

document.cookie="kolejnaStrona=1";

//tu ustawiamy timer

}

 

 

3. Skorzystanie z mechanizmu sessionStorage

 

Analogicznie jak z ciasteczkiem, tylko wykorzystujemy inny mechanizm składowania

if(!sessionStorage.getItem("kolejnaStrona")){

sessionStorage.setItem("kolejnaStrona",1);

//tu ustawiamy timer

}

 

Rozwiązanie 2 nie zadziała, jak ktoś ma wyłączone zapisywanie ciasteczek.

Rozwiązanie 3 nie zadziała w niektórych starszych przeglądarkach.

 

Czyli kompletna implementacja, która uruchomi timer tylko na stronie wejścia i tylko po tym jak ktoś dokona w obszarze strony ruchu myszą wygląda tak:

 

<script>

if(document.referrer.indexOf("nasza-domena.pl") == -1){

    var s=0;
    document.onmousemove= function(){
        if(!s){
            s=1;
            setTimeout("ga('send','event','kategoria','akcja','etykieta')",10000);
        }
    };

}

</script>

 

 

W powyższym kodzie należy oczywiście wstawić własną nazwę domeny zamiast "nasza-domena.pl" i podmienić nazwy dla kategoria, akcja i etykieta (ta ostatnia nie jest wymagana, ale zalecana) wedle upodobania.

 

Tomasz Ciepłucha

Dot.: Bounce do 10 sekund

Nowicjusz ✭ ✭ ✭
Maciej i Leszek > Nie wiem gdzie zapytać, ale co się stało z resztą postów w tym temacie?
Mam awarię forum, czy moja wypowiedź została usunięta, że jej nie widzę? I gdzie są podziękowania Kasi, która rozpoczęła ten wątek?